Esmée Janssen

Mijn passie

Toen ik zes maanden oud was, nam mijn moeder me al mee naar de manege. Volgens haar reageerde ik altijd uitgelaten zodra ik een paard zag. Op mijn zesde kreeg ik mijn eerste ponyrijles bij manege Van Loveren in Heumen. Dat was geen prettige ervaring: ik viel van de pony en mijn arm was op twee plaatsen gebroken. Na twee operaties en veel gips kroop ik een half jaar later weer vrolijk op de rug van een pony.

Op mijn twaalfde kwamen mijn zusje Anouk en ik bij Piet en Mientje Tax in Heumen terecht. Daar mochten we de haflinger Lieke van Stokhorst verzorgen. Ik heb haar toentertijd zelf ingereden. Daarna kocht Piet de haflinger Tessa, de moeder van Lieke, waarop ikzelf ging rijden. Toen Anouk in september 2006 stopte met paardrijden, ben ik Lieke gaan berijden. Ik ben met de manegelessen in maart 2007 gestopt omdat ik verder wilde in de paardensport. In augustus 2009 werd ik Z1 startgerechtigd met Lieke. Lieke kreeg een langdurige blessure en we hadden besloten haar niet meer mee te laten lopen in de sport.

Op 1 september 2008 hebben we de driejarige Amaretto gekocht van de fokkers Jolien van  Ballegooijen en Henri Thijssen. Een paar dagen later brak ik mijn been door een uitglijpartij met Lieke tijdens een haflingerdag in Ermelo. Ik heb zes maanden met mijn been in het gips en in de braces gezeten. In april 2009 kwam Amaretto naar Stal Theunissen in Malden; ik ben toen meteen begonnen met mijn lessen bij Seth Boschman. Amaretto heeft toen hij 6 was een hele tijd een blessure gehad, we zagen door de bomen het bos niet meer. Niemand wist wat er precies met hem aan de hand was. We zagen het somber in, en besloten nog een maal iets uit te proberen. Jeanette Compier kwam langs en wonder boven wonder is Amaretto weer helemaal gezond.

In oktober 2011 hebben we Zabad (Gribaldi x Actueel) gekocht, omdat we dachten dat het met Amaretto nooit meer goed zou komen, Zabad heeft helaas niet lang bij mij mogen zijn, tijdens een training brak Zabad zijn been waarna hij direct moest worden ingeslapen. Ik heb Zabad een jaar gehad en we waren Z1 met winst.

Nadat Zabad overleed kreeg ik een prachtig aanbod van Stal 104, Eraira een Jazz merrie kwam mijn kant heen, ze was dragend van Vitalis dus zou tzt weer terug gaan om te veulenen, Eraira heb ik 6 maanden getraind. In die periode kwamen ook van Stal 104 Elzemarein en Angel bij mij, ik was en ben super blij met dit aanbod. Toen Eraira terug ging kwam een periode later ook het halfzusje van Angel naar mij toe, Farmana.
Tevens heb ik ook nog Ferrero.

Ik heb ontzettend veel pech meegemaakt met de paarden en mezelf, ik heb geleerd, veel verdriet vooral met het overlijden van Zabad, maar ik heb ook ontzettend mooie momenten meegemaakt.
Geleerd heb ik dat er uit iets heel vervelends ook iets heel moois kan ontstaan, als je er voor open staat.
Als je iets wilt moet je er van houden, juist als alles tegenzit!

Een aantal jaar heb ik ook in het Akasha’s dream team gereden, een carrouselgroep met 16 paarden die ieder jaar deelneemt aan het NK Carrousel.
Wegens drukte ben ik hiermee gestopt.

When I dream alone, it is only a dream. When we dream together, it’s the beginning of reality